Uncategorized   

Incursiune in lumea ezoterica

 

 

INCURSIUNE IN LUMEA ESOTERICA

 

 

OMAGIU CU OCAZIA COMEMORARII A 300 ANI DE LA MARTIRIZAREA DOMNITORULUI CONSTANTIN BRANCOVEANU -PRIMUL MASON AL ROMANILOR

 

 

 

În „Rasunetul” numarul 43, aparut la Lugoj pe data de 18 octombrie 1936, este publicat un lung

articol în care este descrisa incheierea vizitei Regelui Carol al 2-lea de Romania si a celor care

l-au însotit în Banat cu aceasta ocazie.

Inaltii oaspeti au vizitat si Liceul „Iulia Hasdeu”, unde au fost întâmpinati de domnisoara directoare

E. Duzescu împreuna cu corpul didactic si cohorta „Lugojana” de sub comanda domnisoarei

Daila Pasca. Cu aceasta ocazie, pe data de 13 octombrie 1936 la ora 16 si 25 de minute, M.S.

Regele Carol al 2-lea de Romania, Mihai, Mare Voevod de Alba Iulia, Principele Nicolae, Lordul

Londondarry alaturi de sotia sa, Viceamiralul P. Fundateanu, Principesa Martha Bibescu si nu în ultimul rând Principele George Valentin Bibescu au semnat în Cartea de Aur a Liceului.

Principele George Valentin Bibescu a venit pe lume la Bucuresti pe data de 3 aprilie 1880, fiind al treilea nascut al sotilor Bibescu. A fost botezat la Biserica Domnita Balasa. Era nepotul Domnitorului George Bibescu. A copilarit la Bucuresti si la Posada unde se afla palatul ridicat de bunicul sau, Domnitorul George Bibescu. Aici, pe malul Baiului, nu departe de Orati, se pare ca a descoperit ispita inaltimilor, nefrica de înaltime si dragostea de plutire. În anul 1904 infiinteaza Automobil Clubul Roman. Tot în acel an a infiintat Clubul Aviatic Roman iar în anul 1912 Liga Nationala Aeriana. Intre anii 1911 si 1917 este comandantul Scolii de pilotaj de la Cotroceni. În perioada 1920-1923 devine presedintele Comitetului Olimpic Roman.

În perioada 1911-1916 este Mare Maestru a Marii Loji Nationale din Romania. În anul 1921 primeste gradul 33 si devine primul Mare Supraveghetor al Marii Loji Nationale din Romania.

Este ales Maestru Venerabil al Lojii Memphis din Orientul Bucuresti. În anul 1925 devine Mare

Maestru Onorific al Marii Loji. În luna mai a anului 1929 este numit membru activ al Supremului

Cosiliu pentru Romania. În acelasi an, pe data de 26 octombrie, devine garant al Marii Loji Alpina

din Elvetia, pe lânga Marea Loja. Pe 11 februarie 1930, în calitate de Mare Maestru,

participa la Adunarea Generala de ratificare a Tratatului de fuziune dintre Marea noastra Loja si

Marea Loja de Rit Ioanit din Romania. În acelasi an , sub ciocanul de Mare Maestrual al Principelui

George Valentin Bibescu, Marea Loja obtine recunoasterea activitatii sale regulare din partea Marii

Loji Unite a Angliei. Pe data de11 aprilie a luat parte la inaugurarea Templului Masonic din Orientul Bucuresti de pe strada Campineanu nr. 45.

În perioada în care Masoneria a fost interzisa de guvernele totalitare, Principele G. V. Bibescu a pus

la dispozitie Palatul Mogosoaia, aflat în posesia familiei Bibescu, pentru a putea fi organizate tinutele masonice. Palatul Mogosoaia, construit intre anii 1698-1702 de catre Domnitorul Constantin Brancoveanu nu reprezinta doar o opera a Masoneriei Operative. Acest palat reprezinta cea mai insemnata opera de arhitectura specific romaneasca. În timpul domniei lui Constantin Brancoveanu (1688-1714) Tara Romaneasca a cunoscut o perioada de înflorire culturala.Constantin Brancoveanu a reformat sistemul fiscal, a intretinut raporturi politice cu puterile straine occidentale, în felul acesta influenta occidentala a început sa prevaleze asupra celei orientale. A construit biserici si palate în stilul renascentismului italian si neobizantin, realizand astfel primul stil arhitectural romanesc , care se va mentine si în perioada Mavrocordatilor pana în anul 1730. A protejat tiparul si scoala. A infiintat o Academie Domneasca în Bucuresti în cladirea Manastirii Sfântul Sava,unde se învata în limba greaca. A infiintat si scoli romanesti la Manastirile Sf. Gheorghe Vechi si Coltea.

A infiintat biblioteci la Manastirile Margineni si Horezu. Cu alte cuvinte a fost un domn iluminat.

Unii l-au considerat pe Domnitorul Constantin Brancoveanu drept primul mason roman.

Aceasta afirmatie a facut valuri în presa romaneasca de astazi. Multi ziaristi au scris nenumarate articole în care au condamnat aceasta afirmatie. S-a facut legatura intre domnitor si secretarul acestuia, Antonio Maria del Chiaro,un venetian de origine izraelita, care s-a aflat în slujba

lui Constantin Brancoveanu în perioada 1710-1714 si care a infiintat în anul 1734 o loja masonica

la Galati si apoi una la Iasi, alaturi de Domnitorul Constantin Mavrocordat. S-a ajuns pana acolo încât un preot a scris un articol în care a sugerat ca secretarul Domnitorului Constantin Brancoveanu, Antonio Maria del Chiaro l-ar fi tradat pe Domnitor si din cauza lui, Brancoveanu si

fiii sai ar fi fost martirizati de catre turci în anul 1714. Deasemenea s-a afirmat ca Brancoveanu nu

putea fi mason deoarece masoneria nici nu exista, ea fiind infiintata abia în anul 1717…

Oare asa sa fie ?

Dar sa analizam aceste afirmatii facând o incursiune în istorie. În primul rând Antonio Maria del Chiaro a fost angajat ca secretar al Domnitorului Constantin Brancoveanu dupa ce acesta a realizat reformele fiscale, dupa ce Brancoveanu a construit Palatul Mogosoaia, biserici si mânastiri, fiind

ajutat de masonii operativi occidentali. Deci logic ar fi fost ca del Chiaro sa fi fost influentat de ideile masonice de constructor si ctitor ale Domnitorului si nu invers.

Dar oare masoneria nu exista în anul 1714, când a fost asasinat miseleste Domnitorul Constantin Brancoveanu si fiii sai ?

În februarie 1717 patru loji londoneze, care cuprindeau peste 100 de masoni s-au reunit pentru prima oara. Aceste loji erau:

1. Loja nr. 1 de la hanul Gasca si gratarul.

2. Loja nr.2 de la hanul Coroana

3. Loja nr.3 de la hanul La trei mere si

4.Loja nr. 4 de la hanul Pocalul cu struguri.

La intrunirea, care s-a tinut la hanul „La trei mere” cele patru loji au decis ca vor forma laolalta

Marea Loja a Angliei. Prin formarea acelei loji oficiale, ea avea sa devina o autoritate centrala care

recunostea trei grade simbolice: ucenic, calfa si maestru. Daca în 1717 doar patru loji formau Marea Loja a Angliei, în urmatorii 18 ani numarul lojilor a crescut la 126. Putem deci trage concluzia ca în anul 1717 masoneria exista deja. Ea doar s-a reorganizat în Anglia.

Termenii de masoni operativi si speculativi sunt întâlniti uzual în materialele despre francmasonerie si pot naste uneori confuzii. Masonii operativi sunt cei care aveau meseria de zidari.

În general se considera ca francmasoneria moderna a evoluat de la masonii operativi. Masonii speculativi alcatuiesc majoritatea Fratiei actuale. Ei nu practica meseria de zidar sau pietrar. Limba

latina ne ofera un ajutor pentru a întelege diferentierea dintre masonii operativi si cei speculativi. Operativ deriva din cuvântul operare, termenul latin care defineste munca, pe când speculativ deriva din termenul latin specere, care înseamna: a vedea sau a privi în jur. Utilizarea simbolurilor ii diferentiaza pe masonii speculativi de cei operativi. Majoritatea simbolurilor masonice sunt uneltele asociate zidarului si meseriei sale ca echerul, compasul ,firul cu plumb si nivela. În anul 1861 Matthew Cooke a descris un document despre care se credea ca si-ar avea originea în secolul al XVI lea. Despre acel act se afirma ca ar fi fost scris de un mason speculativ si ca ar fi continut constitutia pietrarilor germani. Manuscrisul face referire la cele 7 stiinte:

Prima ar fi gramatica, temelia tuturor stiintelor. A doua este retorica. Ea ne învata sa vorbim cu eleganta. A treia este dialectica. Aceasta ne ajuta sa discernem adevarul de falsitate. A patra e aritmetica. Ea ne insruieste în stiinta numerelor. A cincea ar fi geometria, care ne vorbeste de masuri, suprafete, greutati. A sasea este muzica. Aceasta ne învata arta cantecului. A saptea ar fi astronomia, care ne învata cursul soarelui, lunii si a altor planete.

William Schaw, despre care se aminteste în acest document,a fost numit de Regele Iacob 1 al Angliei in anul 1583 Maestru de lucrari si Administrator general ai tuturor proiectelor de constructie. Schaw a intocmit în 1598 primul statut, care schita atât pentru membrii lojei cât si pentru publicul larg, indatoririle membrilor masoneriei. În anul 1599 Schaw a creeat al doilea statut

a carui importanta consta în referirile pe care le facea la zidari si la existenta unei cunoasteri ezoterice sau secrete. Acelasi statut aminteste de Loja Mama a Scotiei, Loja Mama Kilwining numarul 0, care ar fi fost activa atunci. Schaw e considerat de unii parintele fondator al francmasoneriei moderne.

Când vorbim de francmasonerie si de istoria ei nu trebuie omis numele lui Elias Ashmole, care a fost admis în anul 1646 ca mason speculativ într-o loja. Acest obicei se pare ca e mult mai vechi si primirile de nonmasoni (speculativi) ar fi determinat lojile operative sa-si distruga arhivele de teama ca informatiile existente în aceste arhive sa nu cada în mâini neavizate. Ashmole a fost politician, colectionar si anticar, însetat de cunostinte si atras de chimie si astrologie.

Poemul Regius sau manuscrisul Halliwell este considerat unul din cele mai vechi documente ale francmasoneriei si poate cel mai important. A fost descoperit în anul 1839 in Bibloteca regelui de la

Britich Museum. El contine 794 de versuri în limba engleza si a fost publicat de James O Halliwell în anul 1840. Potrivit expertilor documentul dateaza probabil din jurul anului 1390. În acest document e reprodusa povestea constituirii masoneriei în anul 924 de catre regele Athelstan al Angliei. Existenta acestei informatii în manuscris ofera Ritului Scotian o descendenta impresionanta. Considerat primul Rege al întregii Anglii, Athelstan a domnit intre anii 925 si 939.

A fost nepotul lui Alfred cel Mare si era un mare admirator al artei zidariei si stiintei geometriei. În perioada în care a fost rege au fost construite numeroase castele, fortarete, mânastiri si abatii.

Pentru a dezvolta masoneria (zidaria) a emis o carta, potrivit careia masonii (zidarii) trebuiau sa se întâlneasca anual în orasul York. Prima reuniune a Mariei Loji s-a tinut în anul 926, iar fratele Regelui Athelstan, Printul Edwin,a fost Mare Maestru. Cu aceasta ocazie au fost stabilite constitutiile francmasoneriei engleze, bazate pe vechi documente grecesti si latine. Cu alte cuvinte Regele Athelstan si fratele sau Edwin s-au numarat printre primii masoni speculativi englezi introdusi în Fratie.Ritul York constitue azi al doilea corp concordant al Francmasoneriei si în cadrul sau exista:

Capitoliul Arcului Regal,Masoneria Criptica si Ordinul Cavalerilor Templieri.

Faptul ca masoneria îsi are originea înca din cele mai vechi timpuri , de pe vremea civilizatiei egiptene si poate chiar înainte de aceasta ne este sugerata de constructiile impunatoare

de la Baalbek, din Egipt, America Centrala si de Sud si de peste tot în lume.

Într-o lucrare pe care am prezentat-o acum câtiva ani, am amintit de existenta simbolurilor masone

pe unele monede emise de imparatii Hadrianus, Antoninus Pius si altii. Ma refeream la monedele pe care erau gravate mâinile stranse în jurul caduceului lui Hermes precum si la monedele care pe avers aveau efigia imparatilor iar pe revers aveau imaginea a trei pasari: o bufnita, o acvila si un paun, pasari care simbolizeaza întelepciunea, forta si frumusetea, simboluri care astazi însotesc colonetele care impodobesc toate templele masonice.

Nu trebuie sa uitam ca misterioisul Fulcanelli vorbeste în lucrarile sale despre limba pasarilor,

limba verde, care se vorbea în vremuri de mult uitate si care în prezent nu este cunoscuta decât de anumiti initiati.

Am facut aceasta incursiune în timp pentru a explica de ce cred eu ca Domnitorul Constantin Brancoveanu a fost ca si Regele Athelstan un conducator de tara îndragostit de constructii, care a colaborat cu constructorii vremii sale, cu masonii de atunci si care a fost initiat de acestia. Deci îl consider pe Domnitorul Constantin Brancoveanu drept unul din primii masoni ai Romaniei.

Palatul construit de el, Mogosoaia a fost si este o opera a Masoneriei Operative si nu întâmplator

un descendent al lui Brancoveanu, Principele George Valentin Bibescu a permis efectuarea de tinute masonice în acest palat, în perioada în care masoneria a fost prohibita.

Adevaratii initiati, multi dintre ei masoni speculativi sunt persoane care cunosc secrete despre care

altii nici macar nu au auzit. Initiatii sunt ceea ce indienii numesc avatar: ENTITATI SPIRITUALE

PURTATOARE DE CUNOASTERE!

Printre initiatii contemporani noua ii putem numi pe Sri Aurobindo, pe La Mere precum si pe Satprem, care a fost martorul nemijlocit al experientelor solitare implinite de La Mere. Permiteti-mi

sa închei aceasta lucrare citandu-l pe Satprem:

„Prima experienta este întotdeauna una foarte stranie, aparent nebuneasca. Si totusi trebuie sa fi existat un moment, o zi în care pentru prima data pe aceasta planeta o reptila a devenit pasare. Si ce

sa se fi întâmplat, oare, atunci când, dintr-odata, creatura a decolat de la sol,fara ca înaintea sa sa mai fi existat vreodata pasari? Nu e deloc o actiune „naturala”, catusi de putin! Fara îndoiala ca s-a

gasit atunci vreun dinozaur batrân si întelept care sa fi clatinat sceptic din cap: „Nu e posibil !

Aceasta este o halucinatie”. Si uite-asa, din halucinatie în halucinatie, am ajuns la stadiul omuletului

în costum si cravata. Bine, si acum ? Care este urmarea ? „

 

DAN TRAIAN DEMETER LUGOJ, MARTIE 2014

 

 

 

 

 

lugojul

Comments are closed.