Uncategorized   

Colectia Dr Dan Traian Demeter – cuvant de inceput

Lugojul, facand parte in prezent din judetul Timis are astazi aproximativ 40000 de locuitori.
Inca de pe vremea romanilor pe aceste meleaguri exista un castru cu numele Locus.
In anul 1242 regele Bela al IV-lea (1235-1270) a dispus refacerea unor cetati distruse de tatari, printre care si cetatea Lugoj.
Dintr-un document pastrat in arhivele din Budapesta reiese ca regele Ladislau al IV-lea (1272-1290) ar fi poposit cu armata la Lugoj.
In registrul pontifical de plata a dijmelor e amintit ca preotul Blasiu de Lucas (Lugoj) a platit pentru pense in anul 1334 o suma de bani. Aceasta nota este prima atestare scrisa a existentei orasului Lugoj.
Pe data de 7 mai 1551 regina Isabella Zapolya emite la Alba Iulia o diploma in care denumeste orasul Lugoj “CIVITAS REGINALIS” si confera orasului prima stema : un lup alb care iese dintr-o coroana, pe fond albastru.
Cartile postale cu imagini din Lugoj au inceput sa fie editate din ultimul deceniu al secolului al XIX-lea, mai precis din anul 1897, pe ele fiind imortalizate edificii reprezentative ale orasului, intreprinderi, institutii si diferite zone cu interes istoric, cultural si artistic. Unele carti postale ilustrate au fost comandate de persoane particulare reprezentand donatii facute orasului sau resedinte personale.
Cei mai importanti editori de carti postale ilustrate din perioada 1897-1931 sunt : Naschitz Laszlo, Auspitz Adolf, Auspitz Lajos, Pick Adolf, Nemes Kalman, Nagel Sandor, Toth, Berecz J., Weisz si Szklai Laios, Szidon Iozsef, Schonberg Miklosne, fratii Deutsch din Resita, Schlinger Iozsef, Husveth si Hoffer, Cristina Pacuraru, Wolf Mano, Herman Seibt din Meissen, Tarko, Helsenbach si Riffart din Munchen, precum si editura tipografiei diecezana din Gherla, editura tipografiei diecezana din Caransebes, editura tipografiei Gutenberg  din Budapesta, biroul de ziare libraria “Patria” din Lugoj, Vasuti Levelezolap Parusitas Budapest, Dohany Nagyaruda Lugos si Agentia Romana “Hachette” din Bucuresti

Home

lugojul

Comments are closed.